In 2022. kwam “de Nachtwacht”van nederlands bekendste schilder op initiatief van de BKK naar Bernheze.

De Nachtwacht komt naar Bernheze!

BERNHEZE – Voor sommige bewoners van verpleeghuizen en verzorgingstehuizen is een bezoek aan een museum niet mogelijk. Het Rijksmuseum brengt daarom de Nachtwacht naar hen toe! Niet de echte, maar wel een levensechte reproductie. De Bernhezer Kunstkring diende een aanvraag in en is uitverkozen om drie weken lang deze replica van de Nachtwacht te laten zien.

Een lang traject van overleggen, wachten en geduld leverde uiteindelijk een verrassende mail op: hij komt! Een uniek cadeau van het Rijksmuseum met uiteraard de nodige eisen waar we aan moeten voldoen. Na een rondtocht door Bernheze hebben we uiteindelijk gekozen voor de kerk van de Abdij van Berne. Een locatie die letterlijk de ruimte heeft, het werk is immers vier en een halve meter hoog en vijf meter breed, maar ook een locatie die dagelijks, zeven dagen in de week, is geopend en wel van 7.00 tot 19.00 uur.

Het werk is te zien van 30 november tot 20 december. Drie weken lang brengen we kunst dichtbij en bieden we de gelegenheid om het meesterwerk in alle rust te bekijken en er meer over te ontdekken. Beleef samen met de BKK de Nachtwacht. Ontdek alleen of in kleine groepjes welke geheimen er schuilgaan achter het bekendste schilderij van Rembrandt.

Sinds 2020 brengt het Rijksmuseum samen met Philips de Nachtwacht naar verpleeghuizen en seniorencomplexen door heel Nederland. Op elke plek blijft de Nachtwacht een aantal weken op een prominente plek te zien, waarna het schilderij weer doorreist naar een nieuwe locatie. Een project dat vooral is gestart om de bewoners van verpleeghuizen en seniorencomplexen, die niet in staat zijn een bezoek te brengen aan culturele instellingen, een hart onder de riem te steken. Bij de Nachtwacht biedt het Rijksmuseum ook een programma en een pakket met meer informatie over het kunstwerk en de kunstenaar. Vrijwilligers van Philips kunnen desgewenst op locatie informatie geven over de Nachtwacht voor een extra beleving.

Nachtwacht on tour wordt mogelijk gemaakt door Philips en de Elisabeth Art Foundation/Rijksmuseum Fonds.

Een timelapse video van het opbouwen van een van nederlands bekendste schilderijen.