Gedichten per kern

Gedichten per Kern – Dinther

De BKK schenkt alle kernen een eigen gedicht. Ook eigenheid kan verbinden. Dichters schrijven de kern-gedichten en scholen mogen per kern de kindervariant maken.

Marcel van Herpen schreef het Dinther-gedicht in 2008 en bood het aan ter gelegenheid van de opening van het Cultureel centrum. Bij het gedicht schreef hij een verklaring.

Gedichten per Kern – Heeswijk

Ad van Schijndel schreef in 2008 het Heeswijk-gedicht en bood het aan ter gelegenheid van de heropening van het gymnasium Bernrode.

Gedichten per Kern – Vorstenbosch

.

Gedichten per Kern – De kindervariant – Dinther

Een poezieproject dat de BKK uit wil gaan zetten in alle kernen van Bernheze.

De kinderen van bs t Palet in Dinther hebben een kinderversie geschreven van het Dinthergedicht. Dit Kinder-Dinther-gedicht prijkt inmiddels al in de school. In Heeswijk zijn de basisscholen momenteel aan het werk om een jeugdige versie van het Heeswijk-gedicht te gaan schrijven.

Gedichten per Kern – De kindervariant – Heeswijk

Er zijn weer twee kindergedichten overhandigd aan de makers: de groepen 8 van basisschool Het Mozaiek en De Bolderik in Heeswijk.

Deze kindergedichten zijn geschreven naar aanleiding van het door gemeentedichter Ad van Schijndel geschreven Heeswijk-gedicht dat aan het gymnasium is aangeboden. De basis van het Kinder-Heeswijk-gedicht lag bij het cadeau van de BKK aan CC Servaes, bij de opening van het pand. De kindergedichten van de andere kernen: Vorstenbosch, Loosbroek, Nistelrode en Heesch zitten allemaal in de pen.

Gedichten per Kern – Nistelrode

Het Nistelrode-gedicht, geschreven door Nistelrodenaar Theo Langenhuijzen is vanaf januari 2010 te bezichtigen in de bibliotheek. De kindergedichten zullen binnenkort hun plek krijgen in de desbetreffende scholen. Theo Langenhuijzen is de schrijver van het prachtige gedicht over Nistelrode en Jan Gabriels de maker van de mooie foto erachter.

Gedichten per Kern De Kindervariant Nistelrode

De basis van het Nistelrodese Kindergedicht ligt bij het gedicht dat Theo Langenhuizen schreef en hierop anticiperend werd de uitdaging bij de jeugd gelegd om ook iets moois over Nistelrode te schrijven. Fenna Roefs en Jennifer Ruskus van basisschool t Maxend in Nistelrode schreven samen een gedicht. En ook Tom Oosterholt: Ik heb een naamgedicht geschreven. Dat is een gedicht waarin de beginletters van de versregels samen een naam vormen en bij mij is dat Nistelrode. Ik ben dus bij de letters een dichtregel gaan bedenken.

Gedichten per Kern – De Kindervariant – Vorstenbosch

Op vrijdag 26 maart 2010 heeft Clemens Geenen namens de BKK een groot gedicht op canvasdoek overhandigd aan basisschool Op Weg. Vorig jaar heeft deze klas het gedicht Vorstenbosch geschreven. Uiteraard komt in het gedicht ook de lokale trots molen Windlust voor, vandaar dat de achtergrond ook een foto van de molen is. De leerlingen hebben de molen in twee prachtige zinnen in het gedicht opgenomen: Nu heeft onze molen een naam gekregen: Windlust. En het lijkt soms net of hij de lucht kust.

Gedichten per Kern – De Kindervariant – Heesch

De basis van de Heesche Kindergedichten ligt bij het gedicht dat Mas Papo en hierop anticiperend werd de uitdaging bij de jeugd gelegd om ook iets moois over Heesch te schrijven.

Alle kerngedichten zijn inmiddels gepubliceerd in de magazines van 15 jaar Bernheze maar er lag nog wel een taak voor de Bernhezer KunstKring om er een mooie vorm aan te geven en ze voor elke school op linnen af te laten drukken. Dat is inmiddels gebeurd en alle scholen in de kernen zijn nu voorzien van kleurrijke linnen doeken met het eigen schoolgedicht erop.

Aan de Heesche basisscholen Delta en Emmaus heeft Mas Papo de gedichten in februari 2011 overhandigd en hiermee sloot de BKK dit schoolpoezieproject af.

TERUG NAAR ARCHIEF